Тема: Післявоєнна відбудова.


У післявоєнний період в Україні стались такі зміни:

Питання про повоєнні кордони України постало на Тегеранській конференції (28. 11 – 01. 12. 1943 р.) та Ялтинській конференції  (04. 02. – 11. 02. 1945 р.) глав трьох держав США, СРСР, Великої Британії.
Ще в ході війни в 1944-1945рр. було створено Наркомат закордонних справ(Д.Мануїльський) і наркомат оборони (Герасименко).
Сталін вніс пропозицію на конференції по створенні ООН, щоб кожна Радянська республіка (крім цілого СРСР) стала учасником цієї організації(ООН), але Зах. країни не підтримали цієї пропозиції і зробили виняток лише для України і Білорусії, за їх великий вклад у розгром фашизму.
26 червня 1945р. на конференції в Сан-Франциско делегація УРСР, як одна із держав-засновниць, підписала статут ООН.
10 лютого 1947р. – Паризька конференція. Укр. делегація (Д.Мануїльський) уклала мирні договори з Німеччиною та її союзниками: Італією, Болгарією, Румунією, Угорщиною та Фінляндією.
У 1943-1946рр. та 1948-1949 рр. першими секретарем ЦК КП(б)У був М.Хрущов, у 1947 р. – Л. Каганович, а із 1949-1953рр. – Л. Мельников.

Територіальні зміни  в Україні в повоєнний період:
Питання про кордони України виділилося лише тоді, коли при підтримці СРСР у Центральній Європі прийшли до влади про радянські уряди. З урядами Польщі, Чехословаччини, Румунії, Угорщини СРСР уклав відповідні двохсторонні угоди.

9 вересня 1944 р. – укладення між урядом УРСР і Польщею Люблінської угоди, за якою Надсяння, Лемківщина, Холмщина і Підляшшя передано Польщі.
16 серпня 1945р. – Радянсько-польський договір про державний кордон. Згідно договору:
- Кордон проходив за 5-6 км від лінії Керзона на користь Польщі.
- Крім того, до складу Польщі відходила 30 км зона в районі р. Солонія і м.Крилов, тобто до Польщі відійшли етнічні укр. землі: Надсяння, Лемківщина, Холмщина і Підляшшя.
- На поч.. 1950-1951рр. відбулося уточнення радянсько-польського кордону, і в результаті чого від України до Польщі перейшов Устрицький район Дрогобицької обл.., а до Львівської обл. від Польщі передані землі навколо міста Крестинополя (сьогодні Червоноград).
Радянсько-Чехословацький.  Чехословаччина     визнала    факт     входження     Закарпатської області договір (червень 1945 р.)    України до складу УРСР. 22 січня 1946р. – указ Президії ВР СРСР про утворення у складі УРСР Закарпатської обл.
Радянсько-румунський.    Установлено границю з Румунією. Румунія відмовилася від своїх договір (лютий 1947 р.)    претензій на Пн Буковину і Бессарабію та Хотинський та Ізмаїльський округи. Таким чином, вперше за багато століть в рамках одної Української держави було об’єднано більшість укр. земель; Польща, Чехословаччини, Угорщина, Румунія визнали ці територіальні зміни.
Нове розмежування кордонів супроводжувалось масовими насильницькими переселенням людей. 
У період з 1944 по 1946 р. відбувався процес насильницького виселення українського населення з Польщі до України
Найбільшою антиукраїнською  акцією була «Операція Вісла» проведена польською владою в квітні-травні 1947р.
Її мета:
деукраїнізувати ці етнічні укр. землі, які залишались в складі Польщі, остаточна їх полонізація.
Заселити повернені землі на західному кордоні Польщі, які їй відійшли від Німеччини.
Підірвати соціалістичну базу ОУН-УПА та розгромити УПА.
Приводом до початку цієї операції було вбивство Оунівцями 28 березня 1947р. заступника міністра національної оборони Кароля Сверчевського.
Операція тривала аж до жовтня 1947р. Польська армія (30тис.) при підтримці радянських і чехословацьких військ насильницьки переселяли (депортували) укр. населення із Сх. польських земель на Зах. під Німецький кордон. Всього було переселено близько 150 тис. чоловік. Для особливо непокірних було створено концтабір в Осванціумі, через який пройшло від 1947р. до 1949р. більше 3,8 тис. чоловік, 160 з них загинуло.
Одночасно проводились спільні акції Польщі і радянського війська проти ОУН-УПА(357 акцій) і в результаті яких діяльність ОУН-УПА в Закерзонні було припинено. З України на територію Польщі було депортовано близько 1 міл. Поляків та 140 тис. євреїв.

Суспільно-політичне життя УРСР повоєнних років.

Було відновлено державну діяльність органів радянської влади. У 1946 р. Раду народних комісарів УРСР перетворено у Раду міністрів УРСР. У лютому відбулись вибори до Верховної ради УРСР. У листопаді 1949 р. президія Верховної ради УРСР прийняла указ про державний герб УРСР, Державний прапор УРСР і Державний гімн УРСР. У 1950 р. було започатковано виконання гімну УРСР.
1949 р. – масовий прийом в партію,тому збільшилась кількість комуністів Україні. Арешти і страти колабораціоністів. Репресії проти репатріантів – військовополонених та цивільних осіб, які опинились за межами своєї країни внаслідок війни і повернулись на батьківщину. У 1944 р. Пленум ЦККП(б)У прийняв постанову про боротьбу з українським буржуазним націоналізмом. Виселення з України поляків,румунів, угорців,словаків.
Радянське керівництво відмовилося від участі в плані Маршалла. У березні 1946 р. Вер­ховна Рада СРСР прийняла Закон про п'ятирічний план відбудови і розвитку народного гос­подарства СРСР. Було прийнято четвертий п'ятирічний план (1946-1950), який орієнтував економіку на планову систему господарювання і не передбачав широкого економічного співробітництва з країнами Європи.

Причини голоду1946-1947рр.:
1. Сільське господарство республіки було значно зруйноване в роки війни: знищено
28   тисяч   сіл;   виведена   з  ладу  орна   земля,   угіддя  через  величезну  кількість
незнешкоджених вибухових пристроїв - мін, гранат, снарядів, авіабомб. 
2. У сільському господарстві катастрофічно не вистачало робочих рук, тому що значна кількість чоловіків загинула на фронті, чи повернулася покаліченими. 
3. Підсобні господарства селян були розорені війною.
4. На відбудову сільського господарства в 1945 - 1947 рр. виділялося недостатньо
коштів, пріоритет віддавали відбудові промисловості.
Відбудові сільського господарства перешкоджали адміністративно-командні методи
керівництва, відсутність ринкових відносин, матеріальної зацікавленості в селян.
У 1946 р. у центральних і південних районах України була сильна посуха, що викликала
неврожай. Незважаючи на це держава не зменшила план хлібозаготівель, вивезла
з  колгоспів  і  радгоспів  усе  зерно,   прагнучи   за будь-яку  ціну  виконати  план, продовжила вивіз хліба за кордон.
Голод збільшило те, що керівництво країни зі значним запізненням організувало допомогу голодуючим - тільки із січня - березня 1947 р. Обсяги допомоги були недостатніми.
У 1946 - 1947 рр. голодувало кілька мільйонів мешканців сільської місцевості. З них 1 млн чоловік померли від голоду.
  Крім України, голод охопив також Молдову, правобережжя Нижньої та Середньої Волги, Ростовську область, Центральночорноземний район. У цей же час СРСР експортував зерно.

Відновлення радянської влади в Західній Україні

  • Націоналізація приватної власності.
  • Колективізація с/г.
  • Індустріалізація.
  • Ліквідація УГКЦ.
  • Культурна революція.
  • Боротьба з ОУН-УПА.
  • Репресії і депортації незгодних із існуючим режимом

Культурне життя в 1940-50-х рр..
 Умови розвитку культури:
- Проходило з великими труднощами, бо культура фінансувалася по залишковому принципу;
- основна маса коштів, виділених на культуру, вкладалася в відбудову і розширення мережі шкіл, вузів і науково-дослідних інститутів;
- відновлення після війни Сталінських репресій, які в першу чергу зачіпали науково-культурну і творчу інтелігенцію;
- посилення ідеологічного тиску на населення, боротьба з національною свідомістю.

У 1953р. в Україні було впроваджене обов’язкове семирічне навчання дітей.
У 1946р. в Україні було запущено 1-ий атомний реактор.
У 1948-51рр. в цій лабораторії створили першу в СРСР Мала ЕОМ.
У 1948р. на серпневій сесії Всесоюзної академії сільськогосподарських наук Т.Лисенко, якого підтримав Сталін, отримав перемогу над прибічниками генетики (Чаянов), із цього часу почалось переслідування і репресії проти генетики і біологів, які підтримували їх позиції. Ці репресії дістали назву «ЛИСЕНКІВЩИНА»
  «ЖДАНОВЩИНА» - це система заходів, спрямованих на відновлення ідеологічного контролю над суспільством.

Далі пропоную вашій увазі відео:





Підсумовуючи вивчене, заходите на сайт ЛРЦОЯО - підготовка тестів - тренувальне ON LINE тестування на тему: Післявоєнна відбудова.

               Виконуєте тест, скрін скидаєте мені на  Viber

Немає коментарів:

Дописати коментар